Mühendislik ve Tasarım

BETONARMENİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

Betonarmenin yaygın olarak kullanılma sebepleri arasında kolay işlenip şekillendirilebilmesi, ham maddesinin (agrega ve su) kolay ve bolca bulunabilmesi, tuğla, ahşap, veya gaz beton gibi malzemelere göre basınca çok daha dayanıklı oluşu, korozyon ve ani çökme riskinin minimal düzeyde olması, bakım kolaylığı ve inşa sürecinde kalifiye – usta eleman gerektirmemesi sayılabilir.
Bunun yanında tabii ki maliyetinin yüksek oluşu, homojen olmadığından dolayı statik proje hesaplarında yüksek hata payı vermesi, uzun inşaat süresi ve her hava koşulunda çalışılmaya uygun olmayışı, sürdürülebilir / yenilenebilen bir malzeme olmayışı ve düşük çekme dayanımı gibi dezavantajları da sayılabilir.
Betonarmeyi diğer malzemelerden ayıran başka bir dezavantajı, malzemeden çalınma olasılığı yani sahtekârlık riskidir. İddia edildiği oranda çelik içermeyen, yeterince denetlenmeyen betonarme karışımları çökme riski oluşturur.
Örneğin 1999 Marmara Depremi’nde yaşanan yıkımın sorumluluğu büyük ölçüde malzemeden çalınmalara bağlanmıştır. Zamanında henüz inşaat sektörü yükseliş dönemindeyken ufak Anadolu ve Karadeniz kasabalarından büyük şehirlere göçerek inşaat sektörüne denetimsiz bir şekilde adım atan pek çok müteahhit, bu yıkımdaki sorumluluğu paylaşmıştır.
Betonarmede yaşanan sahtekarlığın önüne geçmek için ekonomi alanında faaliyet gösteren audit firmalarına benzeyen inşaat denetim şirketleri kurulmuştur. Bu tür şirketler inşaatta kullanılacak beton karışımını çeşitli testlere tabi tutup alaşım oranlarını tespit ederek inşaatta kullanım onayı verir. Betonarme yapılarda yıkılmaya karşı gerekli güvenlik sağlanmalı; çatlama, deformasyon gibi olayların yapının kullanımını ve zaman içinde dayanıklılığını etkileyebilecek düzeye ulaşması önlenmelidir.
Türkiye’deki yapıların büyük bir çoğunluğu betonarme yapılardır. Bu kadar çok inşaat yapılıp bu kadar çok sayıda proje üretilen bir dönemde herhangi betonarme kullanılan yapı projesinde birlikte çalışacağınız firmayı doğru seçmek hayati önem taşır. Sigma gibi 30 yılı aşkın yapı sektörü deneyimini 70’ten fazla uzman çalışanıyla sürdüren; mühendislik, tasarım, program ve proje yönetimi ve danışmanlık alanlarında hizmet veren sektörü öncü firmalarından biriyle çalışmak, her anlamda olumlu sonuçlar doğuracaktır.

PROJELENDİRME;

bina proje ve uygulamaları

villa proje ve uygulamaları

fabrika projeleri

yazlık projeleri

Karot Uzmanı